LG excuseert zich voor "spionerende" smart-tv

De smart-tv's van het merk LG hebben informatie over de kijkgewoonten van de gebruikers doorgestuurd naar een server van de fabrikant, ook als die functie was uitgeschakeld. Dat heeft een Britse IT-kenner en blogger aan het licht gebracht. LG heeft zich verontschuldigd.

De Britse IT-consultant Jason Huntley postte enkele dagen geleden een bericht op zijn blog, waarin hij uitlegt hoe zijn LG smart-tv data over zijn kijkgewoonten verzamelt en doorstuurt naar een server. Een smart-tv is een televisietoestel dat contact maakt met het internet, waardoor men via de televisie bijvoorbeeld YouTube, Skype of Netflix kan gebruiken.

De gegevens die doorgestuurd worden naar LG, worden door het Zuid-Koreaanse bedrijf gebruikt om gepersonaliseerde reclame op de smart-tv's mogelijk te maken. Ook als de optie om informatie door te sturen, was uitgezet, werden er nog steeds gegevens doorgestuurd, zo bleek. LG benadrukt dat het "niet om persoonsgebonden informatie gaat, maar informatie over kijkgewoonten".

Het bedrijf heeft zich intussen verontschuldigd en zegt dat het zo snel mogelijk een aangepaste softwareversie ter beschikking zal stellen, waardoor er geen data meer doorgestuurd wordt als de gebruiker aangeeft dat hij dat niet wenst.