Lied Ozark Henry moet aantal ongevallen doen dalen

Het lied "21 grams short" van zanger Ozark Henry moet jongeren sensibiliseren om het aantal verkeersongevallen naar beneden te halen. De campagne van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) werd gemaakt met ouders van dodelijke slachtoffers. Ze werd vandaag in het bijzijn van enkele van hen voorgesteld in de Ancienne Belgique in Brussel.

In het emotionele lied "21 grams short" komen beelden en geluidsfragmenten aan bod van Maxime en Kevin, twee jongens die omkwamen in een verkeersongeval. De titel verwijst naar "21 grams", de lievelingsfilm van een van hen waarin "21 gram" het gewicht is van de ziel die ten hemel gaat als iemand sterft. Het liedje van Ozark Henry is naast een sensibiliseringscampagne ook een ode aan alle jongeren die verongelukt zijn, een "laatste boodschap".

"Dit is de meest directe manier om met de erge realiteit geconfronteerd te worden", zegt de zanger. "Ik wou die grote en zware verantwoordelijkheid aangaan om een hommage te brengen aan de slachtoffers."

Met de nieuwe campagne wil het BIVV het deze keer niet rationeel maar emotioneel aanpakken. De organisatie werkte daarvoor samen met de Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). "Onze vereniging blijft nodig, ondanks de slagzin 'word nooit lid van onze vereniging'", zegt gedelegeerd bestuurder Koen Van Wonterghem.

In 2012 waren er 128 jonge verkeersdoden. Op het online platform youth.goforzero.be kunnen jongeren de gemeenschappelijke teller naar 0 halen door badges te verzamelen. Die krijgen ze bijvoorbeeld door risico's goed in te schatten.

Koppen besteedt hier vanavond ruime aandacht aan en zocht Ozark Henry op. Vanavond, op Eén, om 20.40 uur.