Londen gaf NSA toestemming om gegevens bij te houden

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Verenigde Staten in 2007 de toestemming gegeven om de gsm-nummers en e-mailadressen van gewone Britten bij te houden. Dat zeggen enkele Britse media die zich baseren op door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten. Londen zou speciaal daarvoor een akkoord met de VS gewijzigd hebben.
NSA-klokkenluider Edward Snowden vluchtte na zijn onthullingen naar Rusland.

Volgens Channel 4 News en de krant The Guardian veranderde Londen in 2007 het bestaande akkoord met de VS over de uitwisseling van informatie door de geheime diensten. Dat 70 jaar oude akkoord verbood het inwinnen van informatie zonder toestemming. Zo was het verboden om gsm-nummers of e-mailadressen die toevallig werden verkregen, bij te houden voor verder onderzoek.

Door de aanpassing in 2007 kon dat wel. De gegevens mochten worden geanalyseerd voor specifieke doeleinden, zoals bijvoorbeeld het uitzoeken van het verband tussen verschillende telefoonnummers of e-mailadressen.

De wijziging van de overeenkomst hield niet in dat de VS of het Verenigd Koninkrijk zomaar de e-mails of telefoongesprekken van elkaars burgers konden lezen of afluisteren. Daarvoor is er ook nu nog een speciale toestemming nodig.

Maar Channel 4 en The Guardian stellen zich vragen bij de motieven voor het veranderen van de overeenkomst. Ze vragen zich ook af waarom de Britse publieke opinie niet is ingelicht.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring dat het niet reageert op "speculatie over geheime informatie". "Als je een terrorist, zware crimineel of doelwit van buitenlandse spionage bent of als je activiteiten een onvervalste bedreiging vormen voor de nationale of economische veiligheid van het Verenigd Koninkrijk dan bestaat de kans dat je communicatie wordt nagetrokken. Als dat niet zo is, en je ook geen contact hebt met zulke mensen, dan is dat niet zo", luidt het laconiek.