Maggie De Block is populairste politicus

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is de populairste politicus in Vlaanderen. Ze verdringt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) van de eerste plaats. Dat blijkt uit peilingen van RTL/Le Soir en De Morgen/VTM.

In een recente peilingen had Maggie De Block N-VA-voorzitter Bart De Wever opzij gedrukt als tweede politicus in de Vlaamse populariteitstest. Nu moet ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) haar laten voorgaan als populairste.

De Block kan nu 65% van de Vlamingen bekoren tegenover 62% voor Peeters en 57% voor De Wever. Die vallen voor respectievelijk 4% en 6% terug in de peilingen. 

Ook Johan Vande Lanotte (SP.A) verliest volgens de peiling van De Morgen en VTM 6% en zakt terug naar 50%. Hij moet premier Elio Di Rupo (PS) laten voorgaan. Want, dat is ook opvallend, de premier staat op de vierde plaats in Vlaanderen. CD&V-voorzitter Wouter Beke zakt met 4% en valt terug op de negende plaats. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten stijgt met 8% en komt zo de top-10 in Vlaanderen binnen.

Bij de partijen blijft de N-VA overtuigend de grootste met 31,2%, dat is iets meer dan bij de vorige peilingen van De Morgen/VTM. CD&V (17,4%), Open VLD (14,4%) en SP.A (13,1%) winnen lichtjes.

Vlaams Belang verliest 2,3% en strandt op 9,6%. Groen wint dan weer fors met 2,7% en klimt naar 8,9%. LDD kalft verder af met 2,1% naar 0,7%.

De peiling werd uitgevoerd door het bureau Ipsos. Dat interviewde 2.667 mensen van 18 jaar en ouder, onder hen 1.052 Vlamingen. Dat gebeurde midden november.

PS en MR verliezen in Franstalig België

In Vlaanderen mag premier Di Rupo dan wel genieten van een zekere populariteit, in Franstalig België doet zijn PS het in de peiling van Le Soir en RTL erg mager.

In Wallonië zakt de PS met 8,3% naar 29,3% in vergelijking met de verkiezingen van juni 2010. De liberale MR verliest een half procentje en strandt op 21,7%. CDH (14%) en Ecolo (11,2%) verliezen ook. De winst gaat naar kleinere partijen zoals de extreemlinkse PTB en het FDF en Waals-nationalistische bewegingen.

In Brussel moet de PS 3,2% prijs geven om te landen op 24,1%. De MR daalt zelfs met 7,9% naar 18,7%. Het FDF behaalt 12,4%. In juni 2010 gingen MR en FDF nog samen naar de kiezer. Ook Ecolo (11,3%) en CDH (9,7%) verliezen stemmen.

Meest gelezen