Medewerker van Louis Michel biedt zijn ontslag aan

Een medewerker van Europarlementslid Louis Michel (MR) heeft zijn ontslag aangeboden nadat het Canvasprogramma "Panorama" had onthuld dat hij de Europese privacywetgeving had proberen af te zwakken. De medewerker had tientallen privacy-onvriendelijke amendementen ingediend. Louis Michel benadrukt dat alles achter zijn rug gebeurd was en riep de amendementen terug. Michel heeft het ontslag van zijn medewerker nog niet aanvaard. Hij wil eerst met de man praten.

Vanavond zendt "Panorama" een reportage uit over de lobby-oorlog die momenteel gevoerd wordt in het Europees Parlement rond de nieuwe privacywetgeving die op stapel staat. Europa wil de privacy van zijn burgers beter beschermen, maar grote internetbedrijven trachten daar via lobbywerk tegen in te gaan. De belangen zijn groot, want bedrijven als Facebook en Google kunnen gigantische winsten maken met privégegevens van hun klanten.

Tegen de ontwerp-regelgeving hebben EU-parlementsleden meer dan 3.000 amendementen ingediend. Soms blijken dit gewoon teksten te zijn die identiek zijn aan teksten die rondgestuurd worden door grote internetbedrijven.

Onderzoek van "Panorama" wees uit dat Louis Michel op nummer twee stond bij het indienen van privacy-onvriendelijke amendementen. Als "Panorama" hem hiermee confronteert voor de camera, valt hij compleet uit de lucht.

Michel belooft het te onderzoeken en neemt later terug contact op met "Panorama". Hij zegt dat een van zijn medewerkers zonder zijn medeweten een hele rits teksten had geamendeerd, die de bescherming van de privacy meestal verzwakken. "Had ik die amendementen gezien, ik had ze nooit laten indienen", zegt hij. Michel heeft daarna tientallen van die amendementen terug ingetrokken.

"Panorama: privacy te koop", vanavond om 21.35 uur op Canvas.