Merkel toch akkoord met minimumloon in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is dan toch gewonnen om een algemeen minimumloon in te voeren in de Bondsrepubliek. Dat was een van de eisen van de sociaaldemocraten met wie Merkel praat over een nieuwe regering.

Tot nu toe toe had Merkel gezegd dat over minimumlonen onderhandeld kon worden door de sectoren zelf, maar was ze gekant tegen een algemeen minimumloon dat in heel Duitsland in alle sectoren zou gelden.

Nu is Merkel in principe dus bereid om een algemeen minimumloon in Duitsland in te voeren. Daarmee komt ze tegemoet aan een van de belangrijkste eisen van de sociaaldemocratische SPD die nu in de oppositie zit. 

Na de verkiezingen van september -die een triomf waren voor de christendemocratische CDU en CSU van Merkel- is in de Bondsrepubliek slechts één regering mogelijk: die tussen CDU/CSU en de SPD. Die laatste partij bleef hameren op het minimumloon.

Dat akkoord is er nu en met die tactische toegeving lijkt de weg vrij voor bondskanselier Merkel om haar derde regering te vormen, dit keer met de SPD en dat is dan dezelfde coalitie als tijdens haar eerste regering, die toen overigens erg vlot is verlopen. Nu zit Merkel nog in een regering met de liberale FDP, maar die partij heeft de kiesdrempel niet gehaald.

"Stommiteit zoals in de ex-DDR"

De SPD had een minimumloon van 8,5 euro per uur geëist, maar Merkel stemt nu in met het principe, niet met dat bedrag en het is ook niet duidelijk wanneer dat minimumloon realiteit zou worden.

Niet iedereen binnen de christendemocraten is het met de uitspraken van Merkel eens. Reiner Haseloff, de minister-president van de deelstaat Saksen-Anhalt in het oosten van Duitsland verwijst naar de minimumlonen die bestonden in de oude communistische DDR. "We mogen dezelfde fout niet maken", zei Haseloff.

Ook de voorzitter van de werkgeversorganisaties BDA vraagt zich af of de politici denken het beter te weten dan de sociale partners. Volgens hem is er een goede reden waarom sommige salarissen lager zijn.

In totaal zouden er 5,6 miljoen Duitsers zijn die minder verdienen dan 8,5 euro per uur. Onlangs hebben zowel de OESO, het Internationaal Muntfonds en de Verenigde Staten Duitsland opgeroepen om de binnenlandse vraag aan te zwengelen om de heropstanding van de eurozone te ondersteunen. Ook Frankrijk reageert tevreden op het nieuws.