Onbetaalde wetsdokter aangewezen op voedselbonnen

Een wetsdokter uit Kruishoutem trekt aan de alarmbel. De man wordt naar eigen zeggen al anderhalf jaar niet of nauwelijks betaald voor zijn werk voor Justitie. Zoals hem zijn er velen. De betalingsachterstand bij Justitie zou 75 miljoen euro bedragen. "Ik ben blij dat ik via het OCMW aan voedselbonnen geraak."

De wetsdokters doen vandaag in een open brief hun beklag aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Een van die ontevreden wetsdokters is Jan Bolt uit Kruishoutem. Hij doet lijkschouwingen, klinisch onderzoek en rapportstudie voor Justitie. In Het Laatste Nieuws vertelt hij dat hij moet overleven op voedselbonnen. Hij heeft zelfs een extra lening moeten aangaan om rond te komen. In "Hautekiet" op Radio1 geeft hij meer uitleg.

"Ikzelf moet nog 70.000 euro krijgen, maar Justitie staat bij alle collega's in het rood. Alleen de kleine facturen worden nog betaald. Andere collega's kunnen nog terugvallen op hun loon van de universiteit of het ziekenhuis maar ik heb geen ander inkomen."

Reserves heeft hij niet. "Justitie heeft altijd al slecht betaald, de reserves die ik had, zijn in de loop der jaren verdwenen. De voorbije jaren is alles veel duurder geworden, terwijl de vergoedingen, bijvoorbeeld voor reiskosten, gedaald zijn."

Minister van Justitie Turtelboom wordt vanmiddag tijdens het vragenuurtje ondervraagd over de betalingsachterstand bij Justitie.