Senaatscommissie zet licht op groen voor Yellen

De Senaatscommissie Financiën in de Verenigde Staten heeft de benoeming van Janet Yellen als nieuwe topvrouw van de centrale bank Federal Reserve goedgekeurd. De ganse Senaat moet die benoeming nog goedkeuren.

Yellen kreeg in de commissie 14 stemmen achter zich en 8 tegen. Op één na behoorden alle tegenstemmers in de commissie tot de Republikeinse minderheid. Toch stemde ook één Democraat tegen en gaven enkele Republikeinen Yellen wel groen licht.

Als Yellen nu ook in de voltallige Senaat het vertrouwen krijgt, kan ze eind januari Ben Bernanke opvolgen aan de top van de Federal Reserve. Ze wordt dan de eerste vrouw op die belangrijke functie en de eerste Democrate sinds 1987.

Yellen is nu vicevoorzitter van de Fed na Bernanke en de twee werken ondanks hun verschillende politieke achtergrond erg goed samen. Beiden zijn ze voorstander van lage rentevoeten om de Amerikaanse economie te ondersteunen en hebben ze het programma van stimulusaankopen van obligaties van de afgelopen jaren op poten gezet.

Via dat systeem koopt de Fed maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties van de overheid en de bedrijven op om zo geld in de economie te pompen. Dat stimulusplan zou volgend jaar geleidelijk stopgezet worden, maar verwacht wordt dat de lage rentevoeten nog wel een tijdje zullen blijven.