Stichting Conservatorium Antwerpen brengt hulde aan Cherkaoui

Elk jaar kent de Stichting Conservatorium Antwerpen de titel toe van "Maestro Honoris Causa". Dit jaar valt deze onderscheiding te beurt aan danser-choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

Met danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, geboren en getogen in Antwerpen en zoon van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder, bekroont de Stichting Conservatorium veruit de jongste laureaat sinds de eerste Maestro titel in 1999 werd uitgereikt aan Toots Thielemans. 1999 was ook het jaar waarin Sidi Larbi Cherkaoui debuteerde als choreograaf.

Hij sleepte met zijn meer dan 20 choreografieën een reeks van nationale en internationale prijzen in de wacht. Enkele weken geleden werd hem bovendien een Music Video Award toegekend.

Daarnaast speelde Cherkaoui samen met zijn ensemble Eastman, dat hij in 2010 oprichtte, een richtinggevende rol in het uittekenen van de krachtlijnen van de dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

De onderscheiding zal door de voorzitter van de Stichting, gouverneur Cathy Berx, worden uitgereikt tijdens een gala-avond op donderdag 28 november in de Rode Zaal van deSingel. Bij deze gelegenheid wordt de productie VENN opgevoerd. Tijdens deze voorstelling, een concept van Iris Bouche, artistieke directie van de dansopleiding en met medewerking van Eastman en deSingel dansen de studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen fragmenten uit het rijke oeuvre van Cherkaoui.

Voor het publiek is er op vrijdag 29 november, eveneens in de Rode Zaal in deSingel, een eenmalige herneming van de dansvoorstelling VENN. Kaarten voor deze voorstelling kunnen worden besteld bij deSingel.