35 doden bij explosie Chinese oliepijplijn

Bij een explosie in de havenstad Qingdao in het oosten van China zijn 35 mensen omgekomen en zeker 166 anderen gewond geraakt. De explosie vond plaats toen arbeiders gelekte olie aan het opruimen waren. De Chinese politie onderzoekt de zaak. Volgens de autoriteiten gaat het om een van de zwaarste bedrijfsongelukken dit jaar.

De getroffen pijplijn is eigendom van Sinopec, de grootste olieraffinaderij van het land. Na een breuk in de oliepijplijn vloeide er gedurende 15 minuten olie op straat en in zee. Daarna kon het lek gedicht worden. Maar toen arbeiders enkele uren later de olie wilden opruimen, vatte die vuur en er volgde op twee plaatsen een enorme explosie.

Een van de ontploffingen gebeurde op een kruispunt midden in de stad. Getuigen postten foto's op het internet van slachtoffers en stukken van de betonnen plaveien die uiteen gereten werden als waren het blaadjes papier. Het milieuagentschap van Qingdao heeft dammen geplaatst op zee om verdere olieverspreiding tegen te gaan maar kon niet verhinderen dat daar ook een explosie plaatsvond.

De olievlek op zee zou een oppervlakte hebben van meer dan 3.000 vierkante meter. De lokale overheid heeft toegegeven dat er olie gelekt is in ondergrondse buizen maar dat de petrochemische fabriek in de buurt geen gevaar liep. Ook de luchtkwaliteit zou goed zijn. De Chinese overheid sluit een terroristische aanslag uit maar de politie is wel een onderzoek gestart.