3.300 leerlingen bleven weg van school aan vooravond herfstvakantie

Op de laatste dag voor de herfstvakantie zaten zo'n 1.300 leerlingen uit de basisschool en bijna 2.000 middelbare scholieren minder in de klas dan op een doordeweekse vrijdag. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van de eerste cijfers van het nieuwe centrale registratiesysteem. Dat is door minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) in het leven geroepen om het zogenoemde luxeverzuim in kaart te brengen.
AMELIE-BENOIST / BSIP

"In absolute cijfers is het luxeverzuim hoog," stelt Smet. "Maar relatief gezien valt het nog mee. Voor de leerlingen uit de basisschool gaat het om 0,3% van het totaal, voor het secundair onderwijs 0,45%."

Smet vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. "Misschien zien we bij de kerstvakantie heel andere cijfers", oppert hij. Hij wil de afwezigheden dit schooljaar verder opvolgen, om op basis van het volledige plaatje zijn beleid te evalueren en eventueel bij te sturen.