"5 à 6.000 kindsoldaten in Centraal-Afrikaanse Republiek"

De Verenigde Naties en de Europese Unie zijn ongerust over de spiraal van geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de toenemende schendingen van de mensenrechten. Volgens de VN zijn er vandaag 5 à 6.000 kindsoldaten ingelijfd in allerlei milities die elkaar bestrijden.

De Centraal-Afrikaanse Republiek lijkt alsmaar verder weg te zakken in een burgeroorlog. Eerder dit jaar hebben de zogenoemde Seleka-rebellen president François Bozizé van de macht verdreven en de macht gegrepen, maar hun leider Michel Djotodia (foto) slaagt er niet in de rust te laten terugkeren.

80 procent van de bevolking is christelijk, maar er is ook een belangrijke minderheid die moslim is. Beide groepen gaan geregeld met elkaar in de clinch. De overgrote meerderheid van de bevolking is straatarm, hoewel het land nogal wat bodemrijkdommen heeft. Krijgsheren proberen een graantje mee te pikken van die bodemrijkdommen en zetten daarvoor milities in. Er worden ook alsmaar meer kindsoldaten ingezet, dubbel zoveel in vergelijking met een vorige schatting van de VN.

De Afrikaanse Unie heeft momenteel een vredesmacht van 2.500 soldaten ter plaatse, en wil nog 2.000 man extra sturen, maar of die het verschil zullen kunnen maken, is niet duidelijk.

Intussen heeft interim-president Djotodia de avondklok ingesteld in de hoofdstad Bangui. Hij wil zo naar eigen zeggen het banditisme een halt toeroepen.

"We zijn erg bezorgd over de alarmerende toestand in de Centraal-Afrikaanse Republiek", zegt Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het Buitenlands Beleid.

SIA KAMBOU