"Belgische directeur Ikea in Frankrijk niet opgepakt"

In Frankrijk is een onderzoek gestart tegen Ikea. Het Franse gerecht gaat na of het management van Ikea Frankrijk zich op een illegale manier toegang heeft verschaft tot politierapporten over personeelsleden, en persoonlijke gegevens verzameld heeft van klanten die over hun aankopen kloegen. Ook een Belg is verdachte in de zaak.

Volgens de Financial Times loopt een onderzoek naar de Belgische CEO Stefan Vanoverbeke en CFO Dariusz Rychert. Ook Ikea Frankrijk is voorwerp van een onderzoek, alsook de gewezen CEO Jean-Louis Ballot. In de media waren geruchten dat de Belgische directeur in Frankrijk, Vanoverbeke, was opgepakt. "Maar dat is niet het geval", preciseert Steven De Smet, woordvoerder van Ikea België.

"Stefan Vanoverbeke is enkel verhoord in het kader van een vooronderzoek. Hij is wel in verdenking gesteld en moet zich ter beschikking houden van het gerecht, omdat hij de wettelijke verantwoordelijkheid draagt. Vermoedelijk is daarrond een misverstand ontstaan."

Ikea België benadrukt ook dat het zelf niet betrokken is in de zaak, maar wil reageren uit "collegialiteit". "De man heeft nog veel familie in België. Zij zijn zeer ongerust."