"Het overheidsapparaat in Aalst is te groot"

In Aalst heeft het stadsbestuur de meerjarenbegroting voorgesteld. De komende jaren zullen 200 banen verdwijnen bij het stadspersoneel. Volgens burgemeester Christoph D'haese werken te veel mensen voor de stad. De personenbelasting gaat niet omhoog, maar lokale belastingen worden wel geïndexeerd. Opvallend: de belasting voor bedrijven gaat met een kwart naar omlaag.

Ook in Aalst wordt fors bespaard. Vooral het stadspersoneel zal dat geweten hebben. Daar worden de komende jaren 200 mensen die vertrekken, niet vervangen. Naakte ontslagen komen er niet, hoewel tijdelijke contracten mogelijk wel zullen sneuvelen.

Volgens burgemeester Christoph D'haese werken te veel mensen voor de stad. "De personeelsuitgaven bedragen 53,5% van het budget", zegt hij. "Dat is heel veel, zeker in vergelijking met de andere centrumsteden die een gemiddelde van 38,5% optekenen. Hoe je het ook draait of keert: het overheidsapparaat in Aalst is te groot."

"Geen garantie dat werkgelegenheid zal groeien"

De personenbelasting wordt niet verhoogd. Wel stijgen de lokale belastingen omdat ze worden geïndexeerd. Dit moet de stadskas 700.000 euro opleveren. Tegelijk verlaagt Aalst de bedrijfsbelasting met een kwart, wat de stad 680.000 euro kost. Het stadsbestuur rekent er echter op dat dit bedrijven zal stimuleren om werkgelegenheid te creëren.

Dirk Van Himste van het ACOD heeft zo zijn twijfels. "De stad geeft de industrie een grote cadeau van 680.000 euro, maar op geen enkele manier kan worden gemeten of dit effectief tot meer arbeidsplaatsen zal leiden", zegt de vakbondsman. "Hierover hebben we geen enkele garantie."

Ondanks de besparingen zal Aalst de komende jaren in totaal meer dan 200 miljoen euro investeren, onder meer in een nieuw administratief centrum, een nieuwe hoofdbibliotheek en een sportcomplex.