"Kan me geen shutdown zoals in Amerika voorstellen"

Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Boerenbond, hoopt dat de federale regering na de noodkreet van het federaal voedselagentschap (FAVV) zal terugkomen op haar bezuinigingsplannen voor het agentschap. De regering besliste om het werkingsbudget van het FAVV met twee twaalfden in te krimpen. Maar in "De ochtend" op Radio1 liet Vanthemsche zich toch optimistisch uit. "Ik kan me niet voorstellen dat het agentschap zou sluiten."

Vanthemsche ondertekende als voormalige baas van het voedselagentschap mee een brief aan premier Elio Di Rupo (PS). De schrijvers van de brief klagen de besparingen bij het agentschap aan, ze vrezen dat het voedselagentschap door de bezuinigingen zijn taken niet meer naar behoren zal kunnen uitvoeren.

Vanthemsche gaf vanmorgen meer uitleg in "De ochtend". "De federale overheid moet bezuinigen en de bezuinigingen zijn terecht maar hier bezuinigt men met zeer lineaire maatregelen die het agentschap in zijn kerntaken treffen."

Tot de kerntaken van het FAVV behoren onder meer het uitvoeren van laboratoriumtesten maar ook het leveren van certificaten bij de export van voedingswaren. Vanthemsche wijst erop dat de omzet van de voedingsindustrie 65 miljard euro per jaar bedraagt. "De helft van onze voedingswaren wordt geëxporteerd, de economische schade bij het wegvallen van het FAVV zou enorm zijn."

Vanthemsche is naar eigen zeggen ook bezorgd over de goede reputatie van het FAVV bij de consument. "Net nu er weer vertrouwen is in ons voedsel. Maar ik kan me niet voorstellen dat het agentschap zou sluiten, zoals de shutdown in Amerika. Ik ga ervan uit dat de overheid haar kerntaken kan blijven uitvoeren."

Het jaarlijkse werkingsbudget van het FAVV bedraagt 170 miljoen euro. De regering wil dat met twee twaalfden doen inkrimpen. Voogdijminister Sabine Laruelle (MR) onderzoekt het geldgebrek bij het federaal agentschap voor de voedselveiligheid. Ze heeft daarover een brief geschreven aan haar partijgenoot en minister van Begroting Olivier Chastel. Voor Laruelle moet de voedselveiligheid hoe dan ook gewaarborgd blijven.