"Moskou moet Arctic Sunrise en bemanning vrijgeven"

Rusland moet het Greenpace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrijgeven. Dat zegt het zeerecht-tribunaal in Hamburg, dat ingaat op een eis van Nederland. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag.

De Russische marine heeft de Arctic Sunrise in september geënterd tijdens een actie tegen gaswinning in het Noordpoolgebied. Daarop is de bemanning gearresteerd en in beschuldiging gesteld wegens piraterij.

Nederland had een arbitragezaak ingespannen, maar omdat de hele affaire nog jaren kan aanslepen, hebben de rechters een voorlopige regeling uitgewerkt. Als Nederland een borgsom van 3,6 miljoen euro betaalt, moeten het schip en zijn 30-koppige bemanning worden vrijgegeven.

Het is nu uitkijken naar de reactie van Moskou. Rusland erkent het zeerecht-tribunaal niet in deze zaak, maar anderzijds heeft een rechter in Sint-Petersburg ook al een deel van de bemanning van de Arctic Sunrise vrijgelaten tegen betaling van een borgsom.

© Igor Podgorny / Greenpeace