"N-VA heeft impliciet zelfde boodschap als VB"

In een interview met de Nederlandse omroep NOS heeft oud-premier en Europarlementslid Jean-Luc Dehaene (CD&V) de N-VA vergeleken met het extreemrechtse Vlaams Belang.

"Wat mij vooral stoort, is dat hun boodschap de vorm aanneemt van "het is allemaal de schuld van een ander", en bij ons is dat "het is allemaal de schuld van de Walen, het is allemaal de schuld van de Parti Socialiste bij de Walen, en als we daar vanaf zijn, dan zal je zien wat je zal zien"."

Dehaene ziet een parallel: "Dat is eigenlijk impliciet dezelfde boodschap als een andere partij bij ons: Vlaams Belang. Die zegden: het is de schuld van de vreemdelingen." Maar de oud-premier nuanceert zijn uitspraken. "Qua populistische boodschap hebben ze inderdaad veel gemeen. Anderzijds is het wel zo dat de N-VA democratischer is van aard dan Vlaams Belang."

Dehaene is en blijft een groot voorstander van het consensusmodel. "Voor mij is het belangrijk dat we onze hervormingen altijd in een redelijke consensus gedaan hebben, met akkoorden die bij een tweederdemeerderheid en een meerderheid in elke taalgroep werden goedgekeurd en dus gedragen politieke akkoorden waren."

De oud-premier heeft een probleem met de basisboodschap van de N-VA. "Confederalisme is eigenlijk een verkapte vorm van separatisme. Dit is een simplistische voorstelling. Hun discours komt altijd hierop neer: het is de schuld van de Walen."

Bekijk het hele interview met Jean-Luc Dehaene op de website van de NOS.