"Ontdekking neutrino's geeft nieuw venster op het heelal"

Wetenschappers van het internationale onderzoeksproject IceCube hebben neutrino's afkomstig van bronnen buiten het zonnestelsel ontdekt. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Neutrino's zijn bijna massaloze elementaire deeltjes. "Ze geven ons een nieuw venster op het heelal", zegt professor Dirk Ryckbosch van de UGent.
Een opname van een neutrino uit 1970.

Vijfentwintig jaar nadat het IceCube neutrino-observatorium op de Zuidpool in gebruik werd genomen, zijn 28 neutrino's met hoge energie waargenomen.

Volgens Ryckbosch is dit een heel belangrijke ontdekking. "Tot nu toe was al de info over het heelal afkomstig van licht. Met de waarneming van deze neutrino's krijgen we voor het eerst informatie van buiten het zonnestelsel", legt hij uit. "Neutrino's interageren zwak met andere materie. Hierdoor worden ze niet aangetast en kunnen ze informatie meebrengen vanuit de verste uithoeken van het heelal."

"De informatie kan ons nieuwe inzichten geven over bijvoorbeeld de zwarte gaten in ons melkwegstelsel. In tegenstelling tot het centrum van andere melkwegstelsels zijn in ons melkwegstelsel geen heftige ontploffingen waar te nemen. Dankzij deze neutrino's kunnen we daarvoor een verklaring zoeken."

Binnen het internationale onderzoeksproject zijn naast Belgen ook onderzoeksgroepen actief uit de VS, Duitsland, Zweden, Zwitserland, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.