Bommelding bij Nederlandse homofilm in Sint-Petersburg

De première van de Nederlandse film "Matterhorn" op een homofilmfestival in Sint-Petersburg (Rusland) is uitgesteld door een bommelding. Nadat de politie de bioscoop had doorzocht, kon de film alsnog worden vertoond.

"Matterhorn" gaat over de vriendschap tussen twee mannen in een christelijke gemeenschap, wat heel wat commotie veroorzaakt. De film was voor het eerst in Rusland te zien. De bommelding kwam telefonisch binnen. Daarop werd de filmzaal meteen ontruimd. Het publiek wachtte twee uur geduldig buiten.

Genodigden werden na de vertoning ook onder politiebegeleiding naar hun hotel gebracht. Voorafgaand aan het festival waren in de buurt posters met anti-homoleuzen opgehangen. Regisseur Diederik Ebbinge bleef ook bewust thuis vanwege de anti-homosfeer in het land.

De tragikomedie "Matterhorn" won al verschillende prijzen in Rusland, Roemenië en Nederland. De film wordt binnenkort uitgebracht in de Amerikaanse zalen.