Bulgarije kampt met schrijnende vluchtelingencrisis

Sinds januari zijn in Bulgarije zo'n 10.000 vluchtelingen aangekomen, van wie de meesten uit Syrië komen. De opvangcapaciteit in het Balkanland is beperkt en de meeste vluchtelingen overleven in verschrikkelijke omstandigheden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zegt bereid te zijn tot solidariteit.

In gewone omstandigheden ontvangt Bulgarije maar een 1.000-tal vluchtelingen per jaar, maar sinds januari zijn er nu al meer dan 10.000 aangekomen. Bulgarije vraagt Europese steun om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Teams van Artsen zonder Grenzen waren getuige van verschrikkelijke opvangcondities in de hoofdstad Sofia en in Harmanli, in de provincie Haskovo. Tv-journalist Jan Balliauw en zijn ploeg gingen een kijkje nemen in een vluchtelingenkamp in een buitenwijk van Sofia. Daar leven in een vroegere school 850 vluchtelingen, vooral uit Syrië.

Ze krijgen weinig of geen voedselhulp en moeten zien rond te komen met een uitkering van 15 euro per maand. Het sanitair is ruim onvoldoende en smerig: 350 vluchtelingen moeten het stellen met twee toiletten, en bovendien is de afvoer lek. De vluchtelingen hebben ook maar een paar douches om zich te wassen.

Artsen Zonder Grenzen vraagt Europa om de opvang van Syrische asielzoekers te verbeteren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zegt dat Europa daarmee bezig is. Ons land toont zich bereid om mee te werken. "In dat verband is er mogelijk wel in de komende maanden ook een initiatief dat zal genomen worden door de Europese Commissie en natuurlijk gaan wij daar dan ook onze solidariteit in betuigen", zegt De Block.