Chauffeur lijnbus Tongeren bedreigt reiziger met bijl

Een chauffeur die voor een onderaannemer van vervoersmaatschappij De Lijn rijdt, heeft woensdag in Tongeren een reiziger op zijn bus met een bijl bedreigd. Dat meldt VTM NIEUWS en wordt bevestigd door Sonja Loos, woordvoerder van De Lijn Limburg. Een eerder conflict lag aan de oorsprong van de uit de hand gelopen situatie.

De reiziger had zich bij een andere gelegenheid al eens heel boos gemaakt tegen de chauffeur, omdat de reiziger aan het station in Tongeren een aansluiting met een andere lijnbus had gemist door het drukke verkeer.

De reiziger had de betrokken chauffeur gevraagd om de bus gewoon aan de kant van de weg - dus niet aan een halte - te doen stoppen, zodat hij door een blokje om te lopen de wegrijdende bus nog kon tegenhouden. Dat weigerde de chauffeur en hij zette de reiziger gewoon aan het station in Tongeren af.

Toen reiziger woensdag rond 13 uur opnieuw bij de chauffeur wilde opstappen, ontstond weer een discussie. Daarop haalde de chauffeur een bijl boven.

"De chauffeur heeft verkeerd gereageerd", zegt Loos. "Nochtans krijgen chauffeurs genoeg mogelijkheden en middelen aangereikt om op dergelijke situaties te reageren. Ze krijgen een opleiding conflicthantering, in de bus is er een noodknop, ze kunnen contact opnemen met de dispatching, en indien nodig is de lokale politie snel ter plaatse om in te grijpen. Maar hier heeft de chauffeur dat niet gedaan. We hebben er begrip voor dat het voor een chauffeur niet gemakkelijk kan zijn, maar in dit geval is het helemaal fout gelopen. We hebben de onderaannemer de boodschap meegegeven dat wij niet willen dat deze chauffeur nog voor De Lijn werkt."