Deense partij wil liever meer gehaktballen dan sjerp

De Deense Volkspartij (FP), een rechtse anti-immigratiepartij, heeft een burgemeesterspost die ze op de sociaaldemocraten had kunnen winnen, afgestaan in ruil voor meer varkensvlees op het menu van de kantine.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag stond de FP er goed voor om voor het eerst een burgemeester af te leveren in Hvidovre, 10 kilometer buiten Kopenhagen.

Na een dag hevig onderhandelen, liet de partij het idee vallen en stond de burgemeesterssjerp af aan de sociaaldemocraten. In ruil daarvoor vroeg de FP dat de gemeente opnieuw een kerstboom zou zetten en dat er weer typisch Deense maaltijden op het menu komen.

"Dingen als boterhammen, gehakt of varkensgebraad en gehaktballen... De regel is dat er traditioneel Deens eten moet worden geserveerd", zei Mikkel Dencker, kandidaat-burgemeester voor FP aan het Franse persbureau AFP.

Op zijn lijst van verkiezingsbeloften stond al de terugkeer van de "frikadeller", de traditionele Deense gehaktballen. Dencker opperde dat Denemarken "zijn identiteit verloor" door ze van de menu's te schrappen.

Een andere belofte zal hij niet kunnen nakomen: een einde maken aan de verkoop van halalvlees door de gemeente.

De Volkspartij kwam in 2011 in de oppositie terecht met de val van de rechtse regering, waarin de partij mee aan de wieg stond van het Deense immigratiebeleid, een van de strengste in de Europese Unie.