Diamantairs verbergen geld in belastingparadijzen

193 Antwerpse diamantfamilies hebben jarenlang hun kapitaal verborgen gehouden voor de Belgische staat, via 369 nepbedrijven met een zetel in één of ander belastingparadijs.

De fraude kwam aan het licht door gestolen bankgegevens van HSBC in Zwitserland die de krant De Tijd kon inkijken. In totaal hebben 369 mensen, onder hen 193 Antwerpse diamantairs, op die manier via een doolhof van financiële constructies in belastingparadijzen geld kunnen verbergen, waardoor de fiscus bij de neus werd genomen.

Het is niet de eerste keer dat de Antwerpse diamantsector genoemd wordt bij financieel geknoei. Journalisten van De Tijd zeggen dat de federatie van Antwerpse diamantairs vaak achter de feiten aanholt of dat veel leden van de raad van bestuur zelf op die HSBC-lijst staan.

De sector zelf waarschuwt dan weer dat veel diamantprofessionals overwegen om uit ons land weg te trekken omdat de fiscus en het gerecht alsmaar moeilijker beginnen te doen over hun financieel bestuur. Hoe dan ook blijkt dat honderden miljoenen nog altijd ontsnappen aan de fiscus.

Crombez ziet beterschap

Staatssecretaris John Crombez (SP.A) zei vanavond in Terzake dat hij zich niet echt ongerust maakt over die situatie. Het is al langer bekend dat er bij HSBC sinds 2007 belastingen werden ontdoken.

Toch is hij optimistisch. De vele recente schandalen tonen volgens Crombez aan dat dat soort zaken steeds meer aan het licht komen en dat zowel de banken als de fraudeurs daarop reageren.

Zo heeft de fiscus via boetes en schikkingen al honderden miljoenen euro kunnen recupereren en raden steeds meer banken hun klanten af om dat soort praktijken uit te voeren.

Sinds vorig jaar is er een actieplan tegen fraude en dat werkt, vindt Crombez. Hij zegt dat ook de bijzondere belastinginspectie versterkt is met mankracht en dat dat resultaten oplevert. Crombez denkt ook dat de strijd tegen fraude in de toekomst nog meer resultaten zal opleveren.