Dodental na tyfoon Haiyan loopt nog op tot 5.000

Het dodental na tyfoon Haiyan op de Filipijnen is gestegen tot 5.209. Dat meldt de Filipijnse overheid. 1.611 mensen blijven nog vermist, waaronder 19 Belgen.

De meeste doden (4.919) vielen in de Oostelijke Visayas, de regio die het zwaarst getroffen werd door Haiyan, zegt minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas. De 290 andere slachtoffers vielen in 14 andere provincies in het centrum en het oosten van de Filipijnen.

Haiyan wordt beschouwd als een van de krachtigste orkanen ooit die aan land zijn gekomen en heeft twee weken geleden dood en vernieling gezaaid. Vooral het eiland Leyte is zwaar getroffen.

De Filipijnse regering bereidt intussen maatregelen voor voor de heropbouw en trekt daarvoor extra geld uit. De nadruk daarbij ligt op noodopvang, mensen opnieuw vestigen en vernielde huizen heropbouwen. Volgens hulporganisaties zal de heropbouw jaren duren.

Rode Kruis website

Intussen start Het Rode Kruis een website op om vermisten op te sporen na de doortocht van Haiyan op de Filipijnen. Via de pagina kunnen mensen een persoon opgeven als vermist, of zichzelf registreren als overlevende van de ramp.

"Het initiatief verschilt van dat van Google in de zin dat wij alle namen die geregistreerd worden effectief controleren", legt Axel Vande Veegaete van het Rode Kruis uit. In verband met de Europese privacywetgeving mogen de namen van de vermisten normaal niet vrijgegeven worden, maar het Internationale Rode Kruis doet dit bij dergelijke rampen toch. "Zij vallen immers niet onder de Europese wetgeving", aldus Vandeveegaete.

De webpagina maakt deel uit van de dienst Tracing van het Rode Kruis. Na een natuurramp of tijdens gewapende conflicten spoort deze dienst vermiste personen over de hele wereld op om zo families terug samen te brengen. In Vlaanderen vierde deze dienst in 2012 zijn 75e verjaardag.