Londense "slavenhouders" voorlopig vrij op borg

In Londen is het echtpaar dat ervan wordt verdacht 3 vrouwen 30 jaar als slaven in hun huis te hebben vastgehouden, op borgtocht vrijgelaten. Dat bevestigt Scotland Yard. Het echtpaar was gearresteerd nadat de vrouwen waren ontsnapt met de hulp van een liefdadigheidsorganisatie.
Een woordvoerder van de politie spreekt de pers toe.

Het echtpaar dat de vrouwen vasthield, is op borgtocht vrijgelaten tot januari. Naar verluidt gaat het om een twee zestigers die de Britse nationaliteit niet hebben.

Ze slaagden erin een Maleisische vrouw van 69, een Ierse vrouw van 57 en een Britse vrouw van 30 liefst 30 jaar lang als slaven in hun huis in Lambeth in hartje Londen vast te houden.

Pas toen de Ierse vrouw in oktober dit jaar in het geheim een liefdadigheidsorganisatie wist te contacteren, kwam de situatie aan het licht. Op 25 oktober konden de drie vrouwen uiteindelijk ontsnappen. Daarop opende het gerecht een onderzoek. Het echtpaar werd gearresteerd, maar is nu dus tijdelijk weer vrijgelaten.

De politie gaat ervan uit dat de 30-jarige vrouw haar hele leven in gevangenschap heeft doorgebracht. Mogelijk werd ze in het huis geboren. Het is niet duidelijk of ze met een van de andere vrouwen verwant is.

Strengere straffen voor slavernij

De Britse regering heeft intussen aangekondigd dat ze strenger gaat optreden tegen mensenhandel. Volgens de minister van Veiligheid James Brokenshire bereidt het Britse Lagerhuis een wetsvoorstel voor om de maximumstraf voor slavernij te verhogen tot levenslang. "De mensen denken dat slavernij niet meer van deze tijd is, maar dat is helaas niet waar", zei Brokenshire op de BBC-radio.

Volgens een rapport van het Centre for Social Justice zouden in Groot-Brittannië in 2012 meer dan 1.000 mensen als slaaf zijn vastgehouden. Het gaat dan over huisslavernij, dwangarbeid in fabrieken of in de landbouw of seksuele uitbuiting. Overigens zouden de slachtoffers van slavernij vaak zelf gerechtelijk vervolgd worden voor de strafbare feiten waartoe ze verplicht werden.