Michel aanvaardt ontslag amenderende medewerker

Europarlementslid Louis Michel (MR) heeft het ontslag van zijn medewerker aanvaard die achter zijn rug tientallen privacy-onvriendelijke amendementen had ingediend. Hij zou de komende weken opstappen.
Ezequiel Scagnetti

Uit de "Panorama"-reportage "Privacy te koop" gisteren was gebleken dat een medewerker van Europarlementslid Louis Michel tientallen amendementen had ingediend zonder dat Michel daarvan afwist. De amendementen zwakten de Europese privacywetgeving af. Louis Michel benadrukte dat alles achter zijn rug gebeurd was en dat hij de amendementen teruggeroepen had.

Momenteel woedt in het Europees parlement een lobbyoorlog rond de nieuwe privacywetgeving die voorbereid wordt. Europa wil de privacy van zijn burgers beter beschermen, maar grote internetbedrijven trachten daar via lobbywerk tegenin te gaan. De belangen zijn groot, want bedrijven als Facebook en Google kunnen gigantische winsten maken met privégegevens van hun gebruikers.

In het Europees parlement zijn al meer dan 3.000 amendementen ingediend om de privacywet aan te passen. Europarlementslid Louis Michel staat op plaats 2 in de ranglijst van "veel-indieners". Maar nu blijkt dat een medewerker van zijn kabinet achter de rug van Michel deze amendementen heeft ingediend, bedoeld om de privacywetgeving af te zwakken.

De medewerker van Michel had zijn ontslag aangeboden nadat bekend was geraakt dat hij op eigen houtje had gehandeld. Opvallend: Michel wilde de man niet zelf ontslaan, maar had gesuggereerd dat de man best zelf ontslag zou nemen. Dat deed hij ook. Michel had het ontslag niet meteen aanvaard, maar wilde eerst nog een gesprek met de man. Michel heeft nu bekendgemaakt dat hij het ontslag van zijn medewerker heeft aanvaard.

De man heeft 5 jaar gewerkt voor Louis Michel. Hij is ook gemeenteraadslid voor de MR in Hannuit, in de provincie Luik. Eerder zat hij enkele jaren in de Senaat voor het CDH.

Intussen blijft er kritiek komen op het werk van Louis Michel in het Europees Parlement. De antilobbygroep Corporate Europe Observatory wil dat het parlement onderzoekt of Michel echt niet op de hoogte was van de amendementen die door zijn medewerker zijn ingediend. Veel van die amendementen waren door lobbyisten geschreven. Louis Michel zegt dat hij van niets wist.