Minuut stilte om moord op Kennedy te herdenken

In Dallas in de VS hebben duizenden Amerikanen een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de moord op president John F. Kennedy, precies vijftig jaar geleden.
AP2013

De minuut stilte om 19.30 uur Belgische tijd maakte deel uit van het eerste formele evenement in de stad om de moord op de Democratische president te herdenken. Dat was het precieze tijdstip waarop een halve eeuw geleden op Dealey Plaza geschoten werd op de president die in een open limousine door Dallas reed.

"De wereld treurt met ons mee", zei burgemeester Mike Rawlings in een toespraak die rechtstreeks op tv te zien was. Hij bracht hulde aan Kennedy en zei dat de vermoorde president had opgeroepen niet aan het eigen belang te denken, maar aan dat van het land. "Wij danken hem voor zijn leven en voor zijn diensten voor het land", zei hij. Na zijn toespraak luidden klokken in de hele stad.

Wegens het koude regenweer in Dallas werden een concert en het overvliegen door twee vliegtuigen geschrapt.

Kennedy was de jongste president ooit van de VS. Hij werd op 46-jarige leeftijd vermoord, en dit veroorzaakte een schokgolf doorheen de wereld. Een halve eeuw later hebben complottheorieën nog steeds wind in de zeilen alhoewel de commissie-Warrren tot de slotsom was gekomen dat moordenaar Lee Harvey Oswald alleen had gehandeld.