Nog twee mogelijke locaties voor Sinksenfoor

Het Antwerpse stadsbestuur heeft nog twee locaties op het oog waar de jaarlijkse Sinksenfoor zou kunnen plaatsvinden, nadat die vanaf 2015 weg moet van de Gedempte Zuiderdokken. Dat heeft schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) gezegd op de regionale zender ATV.

Het gaat om de Konijnenwei aan het nieuwe Justitiepaleis en het terrein van het zogenoemde Park Spoor Oost in Borgerhout. De Gedempte Zuiderdokken moeten dan weer een "levendig plein" worden met een gemengde functie.

De twee locaties blijven over van een longlist van achttien, die werden bestudeerd op verschillende criteria op vlak van haalbaarheid en eventuele overlast. Volgens Van de Velde zijn ook onder meer de foorkramers en Unizo betrokken geweest bij de selectie. "Nu we met twee locaties overblijven, gaan we die verder en definitief onderzoeken, ook in samenwerking met de buurt", zegt Van de Velde.

Voor elk van de twee locaties zouden volgens de schepen sowieso nog heel wat aanpassingen moeten gebeuren, vooraleer er een grote kermis als de Sinksenfoor wekenlang een onderkomen kan vinden. Daar heeft het stadsbestuur een bedrag van 750.000 euro voor opzijgezet. De gekozen site moet bovendien ook buiten de Sinksenfoorperiode een nuttige invulling krijgen.

Intussen bestaat er nog steeds een juridische strijd met de foorkramers, die het akkoord tussen het stadsbestuur en zes klagende buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken betwisten voor de Raad van State. Dat akkoord stelt precies dat de Sinksenfoor na 2014 moet verhuizen.