Nummerplaatherkenning in Kortrijk succesvol tegen grenscriminaliteit

De nieuwe mobiele camera's met nummerplaatherkenning van de politiezone Vlas hebben in drie weken tijd bijna 200 verdachte voertuigen geregistreerd. Dat werd vrijdagochtend duidelijk bij de voorstelling van het nieuwe voertuig, dat 63.000 euro kostte. De wagen zal ingezet worden om de grenscriminaliteit en de woninginbraken te bestrijden.

Sinds 30 oktober zet de politiezone Vlas een wagen met drie ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) in. In drie weken tijd werden daarmee 18.767 voertuigen geregistreerd, waarvan 181 bijzondere aandacht trokken. Die werden meteen staande gehouden. 59 voertuigen hadden een rechtstreekse link met de informatie in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG), en zijn dus gelinkt aan een criminele activiteit. De andere voertuigen en personen waren niet in orde met hun keurings-, verzekerings- of rijbewijs.

De politiezone en burgemeester Vincent Van Quickenborne hebben het over een positieve eerste evaluatie. "Met deze camera's die gelinkt worden met de database InfoTarget gaan we naar een nieuw tijdperk", aldus Van Quickenborne. Het voertuig moet ook deel gaan uitmaken van het cameraschild dat onder invloed van provinciegouverneur Carl Decaluwé wordt opgetrokken aan de grens.

Hoewel het aantal home- en carjackings drastisch is afgenomen, blijft het aantal gewone garage- en woninginbraken hoog liggen, met een stijgende trend in de tweede jaarhelft.

De politiezone en burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD, foto) hebben het over een positieve eerste evaluatie. "Met deze camera's die gelinkt worden met de database InfoTarget gaan we naar een nieuw tijdperk", aldus Van Quickenborne. Het voertuig moet ook deel gaan uitmaken van het cameraschild dat onder invloed van provinciegouverneur Carl Decaluwé wordt opgetrokken aan de grens.

Hoewel het aantal home- en carjackings drastisch is afgenomen, blijft het aantal gewone garage- en woninginbraken hoog liggen, met een stijgende trend in de tweede jaarhelft.