Tientallen doden na instorting supermarkt in Riga

In Riga, in Letland, zijn 51 doden geteld nadat het dak van een supermarkt naar beneden was gekomen. De hulpdiensten vrezen dat nog tientallen mensen onder het puin liggen, want op het ogenblik van de instorting was het erg druk in de winkel. De supermarkt werd pas twee jaar geleden gebouwd.

Het gebouw waarin supermarkt Maxima was gehuisvest, stortte in rond 18 uur lokale tijd. Op dat moment was het erg druk in de winkel. Hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse. Terwijl de reddingswerkers in het gebouw waren, kwam echter nog een deel van het dak naar beneden.

Intussen zijn al 51 doden van onder het puin gehaald, onder wie 3 reddingswerkers die door de tweede instorting werden verrast. De hulpdiensten vrezen dat de dodentol nog groter zal worden. Volgens de politie en de burgemeester bevonden er zich vrijdagavond nog minstens vijf mensen onder het puin. Minstens 35 mensen raakten gewond. 28 onder hen liggen nog in het ziekenhuis.

De oorzaak van de instorting is nog onduidelijk. Mogelijk begaf de constructie het onder het gewicht van een wintertuin die op het dak van het gebouw werd aangelegd. Premier Valdis Dombrovskis heeft de plaats van de ramp bezocht. Achteraf verklaarde hij dat de politie een onderzoek heeft geopend dat zich onder meer zal toespitsen op mogelijke bouwovertredingen.

Het gebouw werd pas twee jaar geleden opgetrokken in een buitenwijk van Riga. Na de oplevering won de constructie nog een architectuurprijs. De Litouwse eigenaars van Maxima hadden het gebouw naar verluidt niet in eigendom, maar huurden het. Ze weigeren voorlopig alle commentaar.