VN-blauwhelmen naar Centraal-Afrika?

Er gaan steeds meer stemmen op om een VN-vredesmacht te sturen om de chaos in de Centraal-Afrikaanse Republiek op te lossen. Frankrijk vreest dat er een nieuwe grote genocide dreigt in dat land.
AP2013

Begin dit jaar heeft de rebellenalliantie Seleka de macht overgenomen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Sindsdien is die groepering uiteengevallen in elkaar bevechtende bendes.

De nieuwe president Djotodia lijkt niet in staat die bendes te beheersen en voert bovendien gesprekken met Joseph Kony, oorlogsmisdadiger en leider van de LRA-rebellen in buurland Oeganda. Kony zou in Centraal-Afrika een toevlucht hebben gevonden.

Los daarvan neemt het geweld hand over hand en worden op grote schaal kinderen ingezet als strijders voor de milities. Dat gaat gepaard met plundering, verkrachtingen en andere wreedheden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vreest dat er in de republiek een nieuwe genocide dreigt. De Verenigde Naties overwegen om een VN-vredesmacht te sturen en de Verenigde Staten zouden bereid zijn om 6.000 militairen te leveren voor die vredesmacht.