Woede om liquidatiebonus - Karel Van Eetvelt

U heeft mij deze week misschien op de radio gehoord. Niet in een nieuwsbulletin of duidingsprogramma, maar wel in een radiospot. Het is inderdaad wat vreemd. Ik spreek niet vaak een spotje in. Maar nu vond ik het nodig. Ik kondig er namelijk onze belactie over de liquidatiebonus aan. Elke ondernemer, lid of niet, kon woensdag een hele dag op ons callcenter met fiscale experten terecht met vragen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Want vragen zijn er zeker. De verhoging van de taks op de liquidatiebonus en de bijhorende overgangsmaatregel bezorgt heel wat ondernemers onzekerheid. ‘Wat gaat er met mijn vennootschap gebeuren?’, ‘Houd ik nog iets over van mijn opgebouwd pensioen?’, ‘Moet ik met mijn vennootschap stoppen?’… Bij hopen kregen we ze de afgelopen weken binnen op ons Service Center, in mijn mailbox. Vragen en vaak ook boze reacties en ongeloof over hoe de regering dergelijke ondernemersonvriendelijke maatregel kon invoeren. Stuk voor stuk verdienen ze een antwoord. Elke dag opnieuw, en niet enkel op onze belactiedag.

Voor alle duidelijkheid, deze maatregel is gewoon onaanvaardbaar. Met recht en rede stuurden leden en niet-leden mij die boze reacties. Duizenden ondernemers zien een groot deel van hun spaarpotje of pensioen via de verhoogde belasting “naar de staat” verdwijnen. Geen enkele ondernemer heeft problemen om belastingen te betalen. Maar in één klap de roerende voorheffing bij het vereffenen van een vennootschap van 10 procent naar 25 procent zien stijgen, is voor iedereen slikken.

Een onbegrijpelijke maatregel, zeker in periode van aanhoudende crisis en piekende faillissementscijfers. Konden KMO’s dankzij hun opgebouwde reserves nog enigszins overleven, dan dwingt de verhoogde taks hen om de reserves uit de vennootschap te halen en als dividend uit te keren. Tenminste als ze nog iets van hun centen willen terugzien. Weg reserves dus, weg marge om in minder goede tijden toch te overleven of om later na een stevige carrière het wettelijk pensioen, dat in veel gevallen heel wat lager ligt dan voor een werknemer, aan te vullen.

Een deel aan 10%

De regering onderschat de impact van de maatregel volgens mij compleet. Uit een recente rondvraag bij een kleine 3.000 ondernemers met een vennootschap blijkt dat 9 procent zijn vennootschap omwille van de verhoogde taks gaat liquideren. Als je bedenkt dat er vandaag in Vlaanderen zowat 290.000 vennootschappen bestaan, dan is de rekensom snel gemaakt. Met de uitspraken van politici over hoe belangrijk het is om de concurrentiekracht van onze bedrijven te versterken en de economie aan te zwengelen, kan je tegenwoordig de straten plaveien. Gelukkig dat het besef er eindelijk is, maar door de taks op de liquidatiebonus te verhogen, breek je net de straten weer op.

De beslissing van minister Geens om de uiterste datum voor de formele inbreng van reserves in het kapitaal te verdagen naar 31 maart 2014 brengt wat troost. Al is die schamel en al was een verlenging van de overgangstermijn tot 31 december 2014 in plaats van 30 september 2014 een beter soelaas geweest. Bijkomend verandert de toegeving van minister Geens in wezen ook niets aan de taks zelf. Die wordt tot nader orde 25 procent. Daarom blijf ik zeggen dat elke ondernemer met een vennootschap de kans moet hebben om een deel van hun belaste reserves aan 10 procent te reserveren in functie van een liquidatie. Dat vragen ondernemers, dat vragen wij.

(De auteur is gedelegeerd bestuurder UNIZO.)

 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.