Zuid-Korea bestelt 40 Joint Strike Fighters

Zuid-Korea gaat 40 jachtvliegtuigen van het type F-35 kopen bij de Amerikaanse constructeur Lockheed Martin. Seoel neemt een optie op nog eens 20 toestellen. Dat moet Zuid-Korea extra versterken tegen het communistische noorden.
AP2000

Het gaat om het grootste defensiecontract in Zuid-Korea ooit, maar de precieze prijs is niet bekendgemaakt. De Zuid-Koreaanse regering wou eerder F-15's van Boeing kopen, maar op aandringen van de legertop is nu gekozen voor de meer geavanceerde, maar duurdere F-35, ook bekend als de Joint Strike Figher (JSF) van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin. 

Boeing reageert teleurgesteld en zegt dat de moderne versie van de F-15 het goedkoopst was en ruim voldoende was voor de defensiebehoeften van Zuid-Korea. De producent van de derde kandidaat, de Europese Eurofighter, heeft nog niet gereageerd.

Zuid-Korea zegt dat het de voorkeur heeft gegeven aan hoogtechnologische, maar duurdere vliegtuigen die de radar kunnen omzeilen.

Wellicht is de beslissing ook ingegeven door geostrategische motieven. Eerder had ook Japan gekozen voor F35's en heeft China eigen "stealthvliegtuigen" ontwikkeld die de radar kunnen misleiden. Seoel kijkt voor zijn defensiebehoeften dus niet enkel naar het communistische noorden, maar ook naar de buurlanden. Zuid-Korea is samen met Japan een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten in Noordoost-Azië. .