"Barclays wil Europese bonusregels omzeilen"

De Britse bank Barclays is van plan volgend jaar een nieuwe vorm van beloning toe te passen, waarmee de strengere Europese regelgeving voor bonussen in de financiële wereld omzeild kan worden. Dat meldt Bloomberg op basis van een anonieme ingewijde.
AP2012

De op een na grootste bank van Groot-Brittannië is van plan om "role-based pay" te introduceren. De nieuwe betaling aan enkele bankiers, handelaars, verkoopmanagers en medewerkers - die in hun functie grote risico's (moeten) nemen - komt bovenop hun basissalaris en variabele bonussen.

Volgens EU-regels mogen bonussen in de financiële sector niet hoger zijn dan maximaal één jaarsalaris. In uitzonderlijke gevallen mag twee keer een jaarsalaris worden uitgekeerd, maar alleen als de aandeelhouders daarmee instemmen. Het nieuwe systeem van Barclays zou die regels omzeilen. Erica Chase, een woordvoerster van Barclays in New York, weigerde commentaar aan Bloomberg.

De EU-lidstaten bereikten eerder dit jaar een akkoord over de bonusregels na moeizame onderhandelingen. Vooral Groot-Brittannië lag dwars. Londen is het grootste financiële centrum van Europa en de Britten vrezen dat die positie wordt aangetast omdat bankiers elders in de wereld veel hogere bonussen kunnen krijgen.