"Instorting winkelcentrum in Riga is moord"

De Letse president Andris Berzins zegt dat het dossier over de instorting van het winkelcentrum Maxima in Riga beschouwd moet worden als een moordonderzoek. Dat deed hij op de Letse openbare omroep. Bij de instorting zijn 52 mensen om het leven gekomen.

"Dit onderzoek moet behandeld worden als de moord op vele onschuldige mensen. Mensen zonder verweer zijn bij de instorting omgekomen. Dat moet de basisveronderstelling zijn bij het onderzoek naar de instorting", zei Berzins.

"Het is een complexe zaak. Het kan niet als een natuurlijke ramp of pech gekwalificeerd worden, want de natuur heeft er geen enkele rol in gespeeld", klonk het nog. De president pleit voor een onderzoek aan "maximumsnelheid".

De Letse politie werkt aan drie hypotheses voor de oorzaak van het ongeluk: het ontwerp van het gebouw, de constructie en de nieuwe elementen die op het dak waren geïnstalleerd.

Volgens de recentste balans van de ramp zijn 52 mensen om het leven gekomen. Vanmorgen is nog een lichaam in het puin aangetroffen. De dodentol zou nog kunnen oplopen want de politie heeft nog weet van 10 families die hebben aangegeven dat ze nog iemand uit hun familie of gezin missen.

De reddingswerken zijn nog altijd aan de gang. Op geregelde tijdstippen zetten de reddingswerkers alle mogelijke apparatuur en machines stil en vragen ze de 10 families om hun vermist familielid op te bellen. De reddingswerkers hopen aan de hand van de afgaande telefoons de vermisten te kunnen lokaliseren.

Vandaag is in Letland een rouwperiode van drie dagen van start gegaan. Veel mensen komen bloemen leggen of kaarsjes branden aan de ingestorte supermarkt.

AP2013