"Oproep tot evacuatie werd omgeroepen, maar niemand gaf gehoor"

Een uur voor supermarkt Maxima in Riga instortte, was al duidelijk dat er een probleem was met het gebouw. Dat zegt de Belgische architect Manten De Vriendt die in Riga woont. "In 3 talen werd tot een evacuatie opgeroepen, maar het winkelpersoneel gaf daaraan geen gehoor", zegt hij. Het dodental is intussen tot 52 opgelopen. De Letse regering heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

"In het Lets, het Russisch en het Engels werd omgeroepen dat de aanwezigen in de supermarkt zich moesten evacueren, maar de kassiersters noch het personeel van Maxima gaven daartoe enig teken", zegt De Vriendt. "Mensen bleven verder winkelen en bleven de winkel binnengaan."

De dodentol na de instorting van de supermarkt donderdagavond is intussen opgelopen tot 52, onder wie drie brandweerlui die omkwamen toen een tweede deel van het dak van het gebouw naar beneden kwam terwijl ze bezig waren met de reddingswerken. 35 mensen raakten gewond. 28 onder hen liggen nog steeds in het ziekenhuis.

Een woordvoerder van Maxima bevestigt intussen dat in het uur voor de instorting het brandalarm afging. Omdat nergens enig vuur te bespeuren viel, werd het alarm genegeerd.

Zakken bouwmateriaal en grond

De precieze oorzaak van de instorting is nog steeds niet duidelijk. Verschillende autoriteiten lijken er wel van uit te gaan dat het gebouw het begaf onder het gewicht van een wintertuin die op het dak werd aangelegd. Volgens burgemeester van Riga Nils Usakovs werden grote zakken bouwmateriaal en grond op zwakke plekken op het dak achtergelaten. Na dagen van regen zouden die danig zijn verzwaard waardoor het dak het gewicht niet meer kon dragen.

Viceburgemeester Andris Ameriks merkt op dat verschillende versterkte stalen balken tegelijk omver vielen. Dat betekent mogelijk dat de ingenieurs die het gebouw ontwierpen de laadkracht van het dak niet correct hebben ingeschat. Dat dit niet zou zijn opgemerkt, wijt Ameriks aan besparingen. "Door de economische crisis zijn in Letland veel instellingen, waaronder die verantwoordelijk voor controles in de bouw, gesloten om geld te besparen", zei hij aan de Letse televisie.

De instorting van de supermarkt is de zwaarste ramp sinds de Letse onafhankelijkheid in 1991. De regering heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. De eigenaars van supermarktketen Maxima hebben de Baltic News Service laten weten dat ze het personeel en de klanten van het getroffen filiaal financieel zullen bijstaan.