"Tokyo giants" van Nicolas Provost is bekroond

De kortfilm "Tokyo giants" van Nicolas Provost heeft de Grote Prijs van het Zinebi - Bilbao Internationaal Documentaire en Kortfilmfestival gewonnen. Dat laat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) weten. Vorige week behaalde de film ook al de derde prijs op het Alcine Film Festival in Madrid en was hij te zien tijdens het prestigieuze AFI Fest in Los Angeles.

"Tokyo giants" speelt zich af in de hyperkinetische straten van Tokio en is het derde luik van de "Plot point"-trilogie. Provost trok in 2007 voor "Plot point" naar de straten van New York en deed in 2010 Las Vegas aan in "Stardust".

Met het drieluik tast de cineast de grenzen tussen fictie en realiteit af door met een verborgen camera gefilmde beelden te verweven met cinematografische elementen en narratieve codes.

Hij presenteert de man in de straat als een filmprotagonist wiens realiteit het midden houdt tussen droom en nachtmerrie en toont aan dat "cinema" niet meer is dan een parallelle realiteit bestaande uit clichés, technische regels en dramaturgische conventies. De kortfilm ging in februari in première tijdens het Internationaal Filmfestival van Rotterdam.