Egypte stuurt Turkse ambassadeur naar huis

Egypte heeft de Turkse ambassadeur in Caïro gevraagd het land te verlaten. De reden daarvoor zijn steunbetuigingen uit Ankara voor de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. Dat meldde Badr Abdel-Atti, de woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ankara kondigt alvast aan wederzijdse maatregelen te nemen en roept zijn ambassadeur in Turkije terug.

Egypte en Turkije leven al enkele maanden op gespannen voet met elkaar. De Turkse regering noemde de afzetting van de Egyptische president Morsi in juli dit jaar een illegale "militaire putsch". De gewelddadige ontruiming van protestkampen van de Moslimbroeders in Caïro deed de kritiek vanuit Ankara alleen maar luider klinken. Morsi moet terechtstaan voor het aanzetten tot geweld jegens manifestanten.

Egypte is de kritiek vanuit Turkije duidelijk beu. Woordvoerder Abdel-Atti zei dat Egypte de diplomatieke relaties met Turkije terug schroeft. Als eerste teken daarvan stuurt Egypte de Turkse ambassadeur naar huis. "De herhaalde oproep van de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan voor de vrijlating van Morsi is een onaanvaardbare vastberadenheid om de wil van het Egyptische volk te trotseren (...) en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het land", zei hij.