Franse cineast George Lautner is overleden

De Franse cineast George Lautner is overleden. Hij werd 87 jaar. Lautner werkte met de grootste namen uit de Franse film, zoals Jean-Paul Belmondo en Alain Delon. Hij is bekend van films als "Les tontons flingueurs", "Les barbouzes", "Flic ou voyou" en "Le professionel".

Lautner stierf in Parijs na een lange ziekte. Tijdens zijn 60-jarige carrière maakte hij zo'n 40 films. Het was zijn moeder, actrice Renée Saint-Cyr, die hem als kind de liefde voor de film bijbracht. Zij speelde later ook mee in enkele van zijn films.

Voordat hij in 1949 zijn eerste stappen in de filmwereld zette, studeerde hij rechten. Hij debuteerde in 1958 met "La môme aux boutons". Twee jaar later maakte hij "Marche ou crève" met Bernard Blier, het begin van een lange samenwerking met de acteur.

In 1961 maakte hij ook de komische politiefilm "Le Monocle noir", die een vervolg kreeg in 1962, "L'oeil du monocle". Zijn bekendste film "Les tontons flingueurs" viert binnenkort zijn 50e verjaardag. De film met Bernard Blier, Lino Ventura, Francis Blanche, Jean Lefebvre en Robert Dalban gaat over een ex-gangster, die opnieuw in het milieu verzeild geraakt als een oude vriend hem op zijn doodsbed vraagt om de leiding over zijn gangsterbende over te nemen en voor zijn dochter te zorgen.

De film was geen inslaand succes toen hij uitkwam, maar groeide uit tot een klassieker, door de vele vertoningen op televisie. De dvd-versie die uitgebracht werd in 2002 ging al 250.000 keer over de toonbank.