Gaat het licht uit tegen de winter van 2015?

Hoogspanningsnetbeheerder Elia vreest de komende jaren voor de stroombevoorrading tijdens de winter door het wegvallen van veel grote gascentrales. In januari nog kwam ons land op de rand van een gedeeltelijke black-out.

"Op 17 januari zaten we zeer dicht bij een situatie waarbij we delen van het land zonder stroom moesten zetten om een volledige crash te vermijden", zegt Jacques Vandermeiren, de CEO van Elia aan De Tijd. "In de winter hebben we een 20-tal dagen meer dan 3.000 megawatt uit de buurlanden moeten importeren." Volgens de zakenkrant is dat het equivalent van drie grote kernreactoren.

Elia verwacht voor de huidige winter geen problemen. Doel 3 en Tihange 2 die vorige winter stillagen voor onderhoudswerken, draaien weer. De volgende winters baart de hoogspanningsnetbeheerder wél zorgen. EDF Luminus en E.ON zijn beide van plan om een grote gascentrale stil te leggen, omdat die te veel verlies maakt. Als die centrales bij een dreigend tekort alsnog kunnen worden opgestart, is er geen probleem. Maar kan dat niet, dan zit ons land met een groot probleem.

Volgens Elia heeft België dringend nood aan een energiepact waarbij het land duidelijk maakt welke energiebronnen het al dan niet wil gebruiken. Het huidige "stop-and-gobeleid" vindt Elia nefast voor investeringen in de energiesector.