Nieuw rondje spierballengerol over eilandengroep

China legt beperkingen voor het luchtruim op boven een gebied in de Oost-Chinese Zee, waarin de door Japan gecontroleerde Senkaku-eilandengroep ligt. Alle vliegtuigen in de regio moeten de door China opgelegde regels volgen. De maatregel kan leiden tot een nieuwe escalatie in de sowieso al gespannen verhoudingen tussen Peking en Tokio.

De Senkaku-eilanden - Diaoyu in het Chinees - worden gecontroleerd door Japan, zeer tot ongenoegen van China. Peking wil nu dat vliegtuigen in het gebied een vluchtplan meedelen en dat er radiocontact met de Chinese autoriteiten wordt onderhouden. Daarnaast moeten toestellen zich "tijdig en accuraat" identificeren, zoniet krijgen ze af te rekenen met "defensieve spoedmaatregelen", dreigt Peking.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aangekondigde maatregelen "extreem gevaarlijk". "Unilateraal een dergelijk luchtruim instellen, doet de situatie rond de Senkaku-eilanden escaleren en riskeert tot een onverwachte situatie te leiden", vindt Tokio.

Het gebied rond de onbewoonde Senkaku-eilanden wordt niet alleen geclaimd door China en Japan, maar ook door Taiwan. Dat heeft te maken met de rijke visgronden, maart mogelijk ook met mogelijke grondstoffen die onder de zeebodem zitten.

Vorig jaar heeft Japan de Senkaku-eilanden gekocht van de Japanse privé-eigenaar, wat meteen leidde tot massaprotesten in verschillende Chinese steden. Sindsdien vaart de Chinese marine geregeld dicht bij de eilanden en er is ook al een Chinese drone in de buurt gesignaleerd: provocatieve acties die de Japanners duidelijk erg op de zenuwen werken.

De hele kwestie is uitgegroeid tot een teer punt in de betrekkingen tussen China en Japan. Door de stoere nationalistische taal die beide landen gebruiken, lijkt het weinig waarschijnlijk dat één van beide snel bereid zal zijn tot enige toegeving.