Nog steeds 17 Belgen vermist op de Filipijnen

Enkele weken na de doortocht van tyfoon Haiyan op de Filipijnen zijn er nog steeds 17 Belgen van wie Buitenlandse Zaken nog niets heeft vernomen. Het Belgische hulpverlenersteam B-Fast is vanmorgen geland op de luchthaven van Zaventem.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft verder zoeken naar 17 vermiste Belgen op de Filipijnen, onder wie 4 personen die zich in het zwaarst getroffen gebied bevonden toen de tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde. "We blijven ter plaatse met een aantal consuls om inlichtingen in te winnen", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De Belgische hulpverlening wordt wel teruggeplooid. De 37 medische en logistieke medewerkers van het B-Fastteam keren terug naar huis en zijn vanmorgen geland op Brussels Airport. "Het was een heel mooie operatie", zegt Reynders (MR). "Het team was als eerste van de Europese Unie ter plaatse. Ik hoop dat het mogelijk wordt om in de toekomst ook op Europees vlak zoiets op touw te zetten. Waarom geen EU-Fastteam?"

Ook delegatieleider Geert Gijs kijkt tevreden terug op het werk van zijn team op de Filipijnen. "Ik denk dat we met een kleine ploeg van een klein land, toch het verschil hebben kunnen maken. We hebben meer dan 1.300 mensen verzorgd en 60.000 liter zuiver water verdeeld."