Twee verdachten aangehouden voor bekladding Genkse moskeeën

In Genk zijn twee personen aangehouden die ervan verdacht worden enkele moskeeën te hebben beklad met hakenkruisen en racistische scheldwoorden. Dankzij een uitgebreid informatieonderzoek en beelden van een bewakingscamera aan een van de moskeeën konden enkele verdachten geïdentificeerd worden. Twee van hen heeft de onderzoeksrechter in Tongeren aangehouden.

Gisterochtend werd de aangebrachte graffiti opgemerkt bij drie moskeeën in Genk, meer bepaald in Sledderlo, Winterslag en Kolderbos. Op de parking van de moskee in Sledderlo werd ook een auto met slogans bewerkt.

De verontwaardiging over de vernielingen was groot. "De imams hebben de mensen opgeroepen tot kalmte", zei de Genkse schepen Ali Caglar (CD&V). Ook burgemeester Dries tilt zwaar aan de feiten: "Dit is geen kwajongensstreek, wel een daad met voorbedachtheid. Dit kunnen we niet tolereren. Niemand wil dit soort tekens op een religieus gebouw."

De lokale politie was meteen een onderzoek gestart en hield een uitgebreid informatieonderzoek. De moskeeën in Genk kwamen ook onder verhoogd politietoezicht te staan. Aan de hand van verklaringen van verschillende getuigen en beelden afkomstig van een bewakingscamera in de buurt van de moskee van Sledderlo kwamen enkele verdachten in beeld. Twee van hen heeft de onderzoeksrechter in Tongeren vanmiddag ook aangehouden. Ze zijn overgebracht naar de gevangenis van Hasselt. Het gaat om twee Vlaamse twintigers uit Genk.

"Door het intensief ontleden van de verzamelde gegevens en het verder uitspitten van de verkregen informatie kon de lokale recherche het profiel van twee verdachten uittekenen. De twee verdachten zijn zaterdag in de loop van de namiddag bij de onderzoeksrechter voorgeleid, " zei Veerle Cielen van het Tongerse parket daarover.