"Akkoord maakt onze partners veiliger, óók Israël"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry weerlegt de kritiek van Israël op het bereikte akkoord over het Iraanse nucleaire programma. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het over "een slecht akkoord", zijn minister van Informatie over "bedrog vanwege de Iraniërs". Het akkoord is ook goed voor Israël zegt Kerry.
AP2013

Israël is zoals verwacht niet opgezet met het akkoord. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het een "slecht akkoord" en zei dat de internationale gemeenschap te veel toegeeft aan Iran dat nu gekregen heeft "wat het wilde".

"Dit is een slecht akkoord dat aan Iran geeft wat het wilde: opheffing van sancties en het behoud van een belangrijk deel van zijn nucleaire programma. Het akkoord staat toe dat Iran zijn uranium blijft verrijken, laat de centrifuges ongemoeid en en laat het land ook toe om materiaal te ontwikkelen voor een atoomwapen", aldus Netanyahu.

De Israëlische premier vertelde zijn ministers dat het Westen "een historische vergissing beging" door een deal te sluiten met Iran. Nog volgens Netanyahu is Israël geenszins gebonden door het akkoord en heeft het het recht om zichzelf te verdedigen. Dat laatste is mogelijk een verwijzing naar eventuele militaire actie tegen Iran.

Israël is ervan overtuigd dat Iran aan een atoombom werkt, iets wat Teheran met klem ontkent. Israël heeft zich ook steeds tegen het versoepelen van de sancties tegen Iran verzet. Volgens Netanyahu geeft het huidige akkoord Iran nu vrij spel terwijl het ook verlost wordt van de zware sancties.

"De wereld is vandaag een veel gevaarlijker plek geworden want het gevaarlijkste regime ter wereld heeft een belangrijke stap vooruit gemaakt in het bekomen van het gevaarlijkste wapen ter wereld."

De Israëlische minister van Informatie Yuval Steinitz, die verantwoordelijk is voor het opvolgen van Irans nucleaire programma zei eerder dat het akkoord gestoeld was op bedrog en misleiding door Iran.

Zelf bezit Israël overigens ook kernwapens, hoewel het land dat gedurende decennia heeft ontkend. Maar volgens de VS heeft de Joodse staat niets te vrezen van het historische akkoord met Iran. "Het zal onze partners in de regio veiliger maken, ook onze bondgenoot Israël", zegt minister Kerry.