"GAS-boetes geen preventie, maar repressie"

De discussie over de GAS-boetes woedt weer in alle hevigheid. Ouders kunnen immers beslissen om een GAS-boete in te ruilen voor een alternatieve straf, maar een gemeenteambtenaar moet die knoop doorhakken. In "De zevende dag" zegt oud-vrederechter Jan Nolf dat GAS-boetes een vorm van repressie is en dat een gemeenteambtenaar niet de plaats van een vrederechter kan innemen. De burgemeesters wijzen dan weer met een beschuldigende vinger naar Justitie.

Volgens oud-vrederechter Jan Nolf organiseren de gemeentes met de GAS-boetes een alternatieve vorm van justitie. "Een burgemeester doet nu of hij directeur van een school is", zegt Nolf. "Zo zet je het kind tegenover de overheid, met een burgemeester waar het kind niet voor gekozen heeft."

Christophe D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst, is een voorstander van de GAS-boetes en vindt het goed dat de gemeente in dialoog kan treden met de ouders en met de jongeren zelf. "We hebben niets anders", verwijst D'Haese naar Justitie. "Het kan niet dat een jongere een bushokje vernielt en dat die daar niet voor gestraft wordt."

Volgens Lander Piccart, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, is de GAS-wetgeving te onduidelijk. Bovendien gaat "een ambtenaar sancties opleggen en dus zonder pedagogische achtergrond voor rechter spelen", zegt Piccart.

"De GAS-boetes lossen bepaalde oorzaken niet op", gaat Piccart verder. "We moeten stoppen met zoeken hoe we jongeren gaan heropvoeden of straffen. Jongeren spelen de helft minder buiten dan vroeger, daar ligt het probleem. We investeren beter daarin dan in een uitgebreid GAS-netwerk."

Eddie De Block (Open VLD), burgemeester van Merchtem, zegt dat de GAS-boetes een goed middel is om problemen concreet aan te pakken. "Ik erger me er blauw aan dat de politie een jongere oppakt en dat de jongere sneller terug thuis is dan de politie."