"Het Belgische project is niet iets nationalistisch"

De voormalige kabinetschef van Albert II en Boudewijn, Jacques van Ypersele de Strihou, heeft in een interview met het VTM-programma Royalty verklaard dat "het Belgische project" volgens hem "niet iets nationalistisch is".

De steeds erg discrete Van Ypersele (77) doorbrak het stilzwijgen -als kabinetschef gaf hij geen interviews- naar aanleiding van zijn inzet voor goede doelen. Zo ondersteunt hij al dertig jaar een schooltje in Tacloban op de Filipijnen, dat is verwoest door de tyfoon Haiyan. Hij vertelde over zijn goede doelen, maar ook over zijn periode als kabinetschef.

"Het Belgische project is niet iets nationalistisch", zegt de voormalige kabinetschef. "Het Belgische project is proberen de mensen te doen samenwerken op een positieve wijze. Met respect voor iedereen. Dat is uiterst belangrijk. Er is daar geen ouderwets chauvinisme bij betrokken", zei hij.

Koning Albert heeft volgens Van Ypersele geen spijt van zijn aftreden. "Ik denk dat hij lang over die beslissing heeft nagedacht. Als je bijna 80 jaar bent, dan kan men daar begrip voor opbrengen. Het was ook het goede moment om die transitie te doen", zegt hij, eraan toevoegend dat ook Filip het goed doet.