"Meer stemmen halen dan 14 procent van de vorige keer"

Open VLD staat na een ideologische herbronning scherper dan ooit. Dat bleek dit weekend op haar zogenoemde Toekomstcongres. "Het verleden kun je niet veranderen, maar aan de toekomst kun je wel iets doen", aldus voorzitter Gwendolyn Rutten. "Het is de bedoeling om in 2014 meer stemmen te halen dan de 14 procent van de vorige keer."

"Het is nu eenmaal de bedoeling van elke partij om vooruit te gaan en dus willen we meer halen dan de 14 procent van de vorige keer", aldus Rutten. "En als ik kijk naar het succes van ons driedaags congres, en zie hoeveel mensen enthousiast hebben meegedaan dan zeggen we dat de toekomst er optimistisch uitziet."

Vanaf nu moet het over de sociaal-economische hervormingen gaan, luidt het bij Open VLD. Niet meer over de staatshervorming, want die heeft het land lang genoeg lam gelegd. "We positioneren ons met een sterk economisch programma, maar ook met een visie op de samenleving. Het sociaal-economische moet de komende jaren de prioriteit zijn."

Eerder op de dag stuurde ook oud-premier Guy Verhofstadt de doemdenkers strijdvaardig naar huis. “Ik zeg u hier vandaag in alle klaarheid, duidelijkheid, kalmte en sereniteit. Men was iets te vroeg met de rouwbetuigingen aan ons adres.”