Gespannen strijd om het hoogste ambt in Honduras

In het Centraal-Amerikaanse land Honduras worden vandaag presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. Voor het presidentschap gaat het tussen Xiomara Castro, de echtgenote van de in 2009 afgezette president Manuel Zelaya, en parlementsvoorzitter Juan Orlando Hernandez, in 2009 aanhanger van de coup tegen Zelaya.

De 54-jarige Xiomara Castro is kandidaat voor de centrumlinkse partij Libre. Als ze de stembusslag wint, kan ze een eind maken aan het tweepartijensysteem dat de Hondurese politiek al jarenlang beheerst, en bovendien het eerste vrouwelijke staatshoofd van het land worden.

Castro is de echtgenote van de afgezette president Manuel Zelaya. Die was in 2005 verkozen als kandidaat van de Liberale Partij, maar ging in de loop van zijn presidentschap een alsmaar linksere koers varen, zeer tot ongenoegen van de economische elite in het land. In 2009 zetten de militairen hem aan de dijk, ondanks harde kritiek van de internationale gemeenschap.

Zelaya en zijn gezin keerden pas in 2011 terug uit ballingschap. Kwatongen zeggen dat Xiomara Castro zich laat adviseren door haar man, maar zelf zegt ze dat daar niets van aan is.

AP2013

Haar belangrijkste tegenkandidaat is Juan Orlando Hernandez van de regerende Nationale Partij van president Porfirio Lobo Sosa. Tot voor kort was Hernandez voorzitter van het parlement.

In de peilingen staan Castro en Hernandez ongeveer even sterk. Wellicht zal de stembusslag dus uitdraaien op een nek-aan-nek-race.

AP2013

Geweld als thema

Honduras telt zo'n 8,5 miljoen inwoners en is de trieste wereldrecordhouder van het hoogste aantal moorden: elke dag worden in het land een 20-tal moorden gepleegd. Beide kandidaten zeggen dat ze de criminaliteit willen aanpakken.

De criminaliteit in het land is helemaal uit de hand gelopen door de activiteiten van de drugshandelaars en van de "maras", de plaatselijke bendes. Daarnaast is Honduras een van de armste landen uit de regio en heeft de regering onvoldoende middelen om de criminaliteit grondig aan te pakken.

Vanmorgen zijn trouwens nog vijf doden gevallen toen onbekende schutters het vuur openden op mensen die stonden aan te schuiven aan een stemlokaal. Tijdens de voorbije twee maanden zijn ook al verschillende lokale leiders van Libre vermoord of zogezegd verongelukt.