Koningin Beatrix staat te koop in Amsterdam

Op de kustbeurs PAN Amsterdam worden momenteel twee wereldberoemde zeefdrukken van de Nederlandse koningin Beatrix van de hand van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol te koop aangeboden. "Queen Beatrix of the Netherlands" heten de werken officieel. Voor respectievelijk 32.500 en 42.000 euro kunnen gegadigden ze in huis halen.
PPE
In 2010 werd een schilderij van Beatrix van Warhol voor 422.000 euro verkocht.

In 1985 maakte de Andy Warhol een reeks zeefdrukken van 4 koninginnen die het op dat moment in hun land voor het zeggen hadden: koningin Margrethe II van Denemarken, koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, koningin Ntombi laTwala van Swaziland en koningin Beatrix van Nederland.

Twee zeefdrukken van die laatste worden dezer dagen te koop aangeboden op de kunstbeurs PAN in Amsterdam. Het ene werk behoort tot de "Royal Edition with Diamond Dust"-reeks. Die wordt zo genoemd omdat Warhol gemalen glas over de verf strooide. Prijskaartje: 32.000 euro. Het andere werk gaat voor 42.000 euro de deur uit.

Naast zeefdrukken, maakte Warhol destijds ook een reeks schilderijen van de koninginnen. Die zijn zeldzamer en bijgevolg nog duurder. Zo werd een roze schilderij van Beatrix in 2010 voor 422.000 euro verkocht op een veiling door de Triton Foundation. Het doek hangt nu in het Rijksmuseum.