Pirelli-kalender 2014 doet foto's uit 1986 herleven

Geen beelden van hedendaagse topmodellen op de jongste versie van de Pirelli-kalender, maar wel foto's die bijna 30 jaar in het archief van de Italiaanse bandenproducent verscholen lagen. Fotograaf Helmut Newton maakte ze voor de kalender van 1986, maar moest destijds het onderspit delven voor het werk van Bert Stern. Tien jaar na de dood van Newton, haalt Pirelli de oude foto's van onder het stof.
AP2001Associated Press / Source : KEYSTONE
Helmut Newton.

In 1985 stelden de Britse en de Italiaanse teams van Pirelli allebei een fotograaf aan om de foto's voor de kalender van het daaropvolgende jaar te maken. In Engeland ging Bert Stern aan het werk, in Italië Helmut Newton.

Discussies over welke foto's uiteindelijk de kalender zouden halen, werden al snel beslecht toen Newton zich halfweg de werkzaamheden omwille van persoonlijke redenen uit het project terugtrok. Stern ging hierdoor met de overwinning aan de haal en mocht zijn naam onder de kalender van 1986 schrijven.

Toch werd ook het werk van Newton voltooid. Op basis van zijn gedetailleerde aanwijzingen, maakten de assistenten Manuela Pavesi en Xavier Alloncle de fotoreeks compleet. Die verdween vervolgens decennialang in het Pirelli-archief. Newton zelf overleed in 2004.

Tien jaar na zijn dood brengt Pirelli zijn foto's opnieuw tot leven door ze te gebruiken voor de kalender van 2014. Opmerkelijk: de dagen van 1986 en 2014 lopen volkomen gelijk. Concreet zal de nieuwe kalender bestaan uit 12 zwart-witfoto's aangevuld door 28 afbeeldingen gemaakt achter de schermen.

Een voorsmaakje van de nieuwe kalender kan u hieronder bekijken.